×

DAPATKAN SUPPORT KAMI MELALUI:

1Tel: 03-5523 2354.
2SMS/WhatsApp: 011-6487 8701.
3Emel: support@bijakwang.my

Jika anda masih menghadapi masalah, sila tinggalkan pesanan melalui BORANG MAKLUMBALAS di sini. Terima kasih.

WAKTU URUSAN PEJABAT

Isnin-Jumaat 9:00AM - 5:00PM
Sabtu & Ahad - Lihat Jadual Aktiviti - Sila KLIK!

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

P2 : PELAN PENYIMPANAN

Tabungan atau Simpanan adalah merupakan ASAS asas TERAS apabila kita membicarakan mengenai pengurusan dan perancangan kewangan peribadi secara keseluruhannya. Tiada atau lemahnya tabungan atau simpanan, maka akan lemah dan tiadalah juga sebarang kejayaan yang mampu dicipta atau diraih dalam kehidupan yang hampir kesemuanya memerlukan WANG!

Jika Pelan P1 Pendapatan diibarat sebagai nadi dan oksigen kepada kesihatan dan kehidupan pengurusan kewangan seseorang, Pelan P2 Penyimpanan pula bolehlah diibaratkan sebagai JANTUNG yang akan mengepam oksigen dan darah tersebut ke seluruh anggota lain atau ke seluruh sistem pengurusan dan perancangan kewangan seseorang itu. Kelancaran pengurusan dan kesihatan kewangan peribadi secara keseluruhannya sangat bergantung kepada tahap penabungan dan penyimpanan kewangan seseorang itu.

Maka di sinilah betapa pentingnya sistem dan pelan penyimpanan dan penabungan kepada kesihatan kewangan dan kehidupan manusia yang perlu dititik beratkan!
TABUNG

TABIAT MENABUNG

Tabungan adalah ASAS kepada perancangan kewangan peribadi. Tanpa tabungan, tiada kejayaan yang mampu diraih dalam kehidupan yang hampir kesemuanya memerlukan WANG! Amalan menabung 'WAJIB' dipupuk sejak dari kecil lagi agar ia dapat bertapak kukuh menjadi satu tabiat yang lazim untuk dilakukan di sepanjang kehidupan ini!

CARA

BAYAR DIRI DAHULU

Lazimnya selepas menerima pendapatan atau gaji, kita akan sibuk membayar orang lain dahulu seperti bayar bil dan lain-lain. Diri anda sendiri tiada dalam senarai untuk 'dibayar'. Ini perlu diubah, 'Dapat gaji sahaja, bayar diri anda dahulu.' Anda perlu simpan untuk diri anda dahulu sebelum berbelanja, bukannya belanja dahulu baru simpan seperti lazimnya!

MISI 1

KECEMASAN & REZAB

Misi pertama dalam penabungan ialah anda perlu menyediakan terlebih dahulu suatu tabungan berbentuk jangka pendek iaitu tabungan kecemasan tunai dan rezab gaji sebagai persediaan bagi menghadapi berlakunya sebarang risiko yang tidak diingini ke atas anda! Selepas itu, barulah pergi kepada simpanan jangka panjang yang lainnya!

TOP
>