×

DAPATKAN SUPPORT KAMI MELALUI:

1Tel: 03-5523 2354.
2SMS/WhatsApp: 011-6487 8701.
3Emel: support@bijakwang.my

Jika anda masih menghadapi masalah, sila tinggalkan pesanan melalui BORANG MAKLUMBALAS di sini. Terima kasih.

WAKTU URUSAN PEJABAT

Isnin-Jumaat 9:00AM - 5:00PM
Sabtu & Ahad - Lihat Jadual Aktiviti - Sila KLIK!

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

P4 : PELAN PENGURUSAN HUTANG

Hutang merupakan sesuatu yang seakan tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan. Di dalam kehidupan ini, kita seakan tidak dapat lari dari hutang. Ramai di antara kita yang cuba menjauhkan diri dari terjebak dengan hutang, tetapi hutang pula yang akan datang mencari kita, kadang-kadang dalam keadaan yang kita tidak sedari atau pura-pura tidak sedar akibat dari tawaran-tawaran hebat dan skim-skim menarik yang ditawarkan, yang akhirnya ramai terjebak beberapa kali dengan PERANGKAP HUTANG! Paling malang dan paling menggusarkan ialah mereka yang mula terjebak dengan perangkap hutang ini akan terus terjerumus berkali-kali sehingga akhirnya amat sukar untuk keluar dari kemelut hutang yang serius!

Jika Pelan P3 Perbelanjaan dianggap sebagai hawa nafsu yang perlu diselia dan dikawal, Pelan P4 Pengurusan Hutang ini lebih-lebih lagi kritikal untuk diberi perhatian serius dan seeloknya dijauhi, kerana ianya boleh diibaratkan sebagai BARAH atau KANSER yang perlu dikawal, diselia dan dirawat sebaik mungkin agar ianya tidak merebak menjadi penyakit yang sukar untuk diubati!

Suka diingatkan juga kepada kita semua, khususnya yang beragama Islam, hutang wajib dibayar sama ada semasa kita hidup mahu pun selepas kita meninggal (yang akan dibayar oleh waris-waris melalui harta yang kita tinggalkan), berdasarkan sebuah hadis Nabi saw yang bermaksud, "Roh seorang mukmin akan tergantung, selagi hutangnya belum dijelaskan (oleh waris-warisnya)". Oleh sebab itulah, BijakWang telah mewujudkan pelan khas di bawah Pelan P4 ini dalam menangani permasalahan pengurusan hutang ini.
AWAS!

PERANGKAP HUTANG

Berbelanja dengan berhutang memang seronok tapi jika gagal urus hutang dengan baik, ia boleh membuatkan hati anda tidak tenang dan tidur pun tak lena. Mereka yang berhutang biasanya disebabkan oleh lima perkara iaitu personaliti, pengaruh persekitaran, promosi, pujian dan perasaan serta kehabisan wang atau ‘pokai’.

BEZA

HUTANG BAIK & BURUK

Beza hutang itu ‘baik’ atau ‘buruk’ ialah pada impak hutang tersebut ke atas status kewangan anda positif atau negatif. Hutang baik akan meningkatkan status kewangan anda, contohnya hutang pendidikan. Hutang buruk ialah hutang yang boleh menyebabkan anda perlu menggalas lebih kos sara hidup dalam jangka masa panjang.

MISI

BEBAS HUTANG!

Dalam kajian kami, misi untuk bebas daripada hutang merupakan matlamat yang paling diinginkan oleh kebanyakan orang! Oleh kerana itu, misi bebas hutang inilah juga menjadi sasaran paling asas yang ingin dicapai di platform BijakWang ini, sebelum mencapai ke tahap kebebasan kewangan menyeluruh sepenuhnya!

TOP
>