×

DAPATKAN SUPPORT KAMI MELALUI:

1Tel: 03-5523 2354.
2SMS/WhatsApp: 011-6487 8701.
3Emel: support@bijakwang.my

Jika anda masih menghadapi masalah, sila tinggalkan pesanan melalui BORANG MAKLUMBALAS di sini. Terima kasih.

WAKTU URUSAN PEJABAT

Isnin-Jumaat 9:00AM - 5:00PM
Sabtu & Ahad - Lihat Jadual Aktiviti - Sila KLIK!

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

P7 : PELAN PENYUCIAN

Islam bukan hanya mementingkan persoalan bagaimana sesuatu harta itu diperolehi tetapi juga bagaimana harta tersebut digunakan atau dibelanjakan. Seorang Mukmin dituntut menunaikan beberapa hak dan tanggungjawab terhadap harta yang dimiliki bagi tujuan penyucian harta tersebut.

Terdapat dua perumpamaan yang boleh digambarkan mengenai pelan penyucian ini:

(1) Diibaratkan seperti seketul HATI di dalam tubuh badan kita yang perlu dibersih dan disucikan setiap waktu dan ketika dengan santapan-santapan kerohanian. Begitulah juga dengan pengurusan kewangan kita yang sentiasa perlu dibersih dan disucikan setiap masa melalui amalan-amalan seperti bersedekah, berwakaf, berzakat dan sebagainya bagi menyucikan harta dan jiwa kita.

(2) Diibaratkan seperti AIR YANG BERSIH DAN SUCI LAGI MENYUCIKAN, yang mana air sangat diperlukan oleh tubuh badan kita, malah dalam kehidupan kita secara keseluruhannya, bukan sahaja untuk minuman dan kesihatan, tetapi juga untuk kebersihan dan penyucian seperti membasuh, berwudhu' dan sebagainya.

Sesungguhnya di dalam Islam, matlamat kewangan tidak hanya sekadar mencapai matlamat di dunia semata-mata, tetapi yang lebih penting ialah agar kewangan yang diperolehi tersebut juga dapat mencapai matlamat yang jauh lebih besar, agung dan berkekalan, iaitu mencapai matlamat kehidupan kita di akhirat kelak yang kekal abadi buat selamanya.. Inilah juga sebenarnya yang menjadi perbezaan utama dan ketara di dalam pengurusan dan perancangan Islam dan konvensional!

Oleh itu, masyarakat amat disarankan supaya tidak sekali-kali meninggalkan pelan perancangan ketujuh (P7), Pelan Penyucian ini agar jika bukan sahaja berjaya dan kaya di dunia, tetapi juga berjaya dan kaya di akhirat nanti!
VISI

SAHAM AKHIRAT

Perancangan dan matlamat kewangan tidak hanya sekadar untuk mencapai matlamat di dunia semata-mata, tetapi yang jauh lebih penting dan lebih agung ialah mencapai matlamat kehidupan di akhirat yang kekal abadi. Inilah juga sebenarnya yang menjadi perbezaan utama di antara pengurusan kewangan Islam dan konvensional!

INFAQ

MASA UNTUK MEMBERI

Allah mengurniakan harta kepada umat manusia dengan sebahagiannya dikurniakan dengan harta yang melebihi daripada orang lain. Harta yang dikurnia perlulah dikongsi dengan mereka yang memerlukan. Malah di dalam harta orang kaya di sana terdapat hak orang miskin di dalamnya melalui ibadah zakat, sedekah dan seumpamanya.

AMAL

WAJIB DAN SUNAT

Di dalam pengurusan dan perancangan kewangan Islam, pelan penyucian harta terbahagi kepada dua kategori utama iaitu amalan berbentuk 'Wajib' dan 'Sunat'. Amalan 'Wajib' ialah seperti zakat dan haji, manakala amalan berbentuk 'Sunat' ialah seperti sedekah, derma, umrah, wakaf, qurban, yayasan dan seumpamanya.

TOP
>