×

DAPATKAN SUPPORT KAMI MELALUI:

1Tel: 03-5523 2354.
2SMS/WhatsApp: 011-6487 8701.
3Emel: support@bijakwang.my

Jika anda masih menghadapi masalah, sila tinggalkan pesanan melalui BORANG MAKLUMBALAS di sini. Terima kasih.

WAKTU URUSAN PEJABAT

Isnin-Jumaat 9:00AM - 5:00PM
Sabtu & Ahad - Lihat Jadual Aktiviti - Sila KLIK!

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

P8 : PELAN PEWARISAN

Harta dan wang ringgit yang diperoleh dan dikumpul sepanjang hayat kita itu akhirnya akan kita tinggalkan di dunia ini apabila kematian menjemput kita. Rancanglah agar harta yang begitu susah payah kita usahakan tersebut akhirnya akan menjadi amal soleh yang akan terus kekal memberikan manfaat kepada kita yang telah tiada, dan juga kepada waris-waris dan orang-orang tersayang yang kita tinggalkan. Tanpa perancangan yang benar-benar baik dan lengkap, ianya tidak menjamin harta yang ditinggalkan akan dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya oleh waris-waris yang ditinggalkan, malah dikhuatiri akan menjadi bebanan pula kepada kita di alam sana kelak!

Pelan terakhir P8 Pewarisan ini bolehlah diibaratkan pula seperti BENIH yang sangat penting kepada kelangsungan legasi seseorang. Bagaimana cara dan ke mana perginya pembahagian harta pusaka kita itu diuruskan nanti selepas kematian kita tidak akan berjalan dengan sendirinya dan tidak semestinya akan mengikut sepertimana yang kita harapkan dan inginkan jika kita gagal dalam melakukan pelan perancangan pewarisan ini. Ingat! Tiada peluang kedua untuk kita kembali ke dunia setelah kita dijemput kembali ke sana.

Di antara instrumen dan khidmat pewarisan yang disediakan di Bijak Wang ialah khidmat penulisan wasiat, hibah, wakaf, perundingan faraid, pewarisan perniagaan, pengamanahan, penyelesaian pusaka dan pengiraan zakat sebelum pembahagian pusaka. Untuk tujuan ini, BWP telah bekerjasama dengan Warisan Mukmin Sdn Bhd, sebuah syarikat yang telah dilantik sebagai Agen Korporat kepada MyAngkasa Amanah Berhad bagi menawarkan perkhidmatan berkaitan.
BEKU

RM60B HARTA BEKU

Adalah dilaporkan bahawa terdapat lebih daripada 1 juta kes tuntutan harta pusaka masih tertunggak di mahkamah, dan nilai keseluruhan harta pusaka yang ditinggalkan tanpa diuruskan kini dianggarkan bernilai mencecah RM60 Bilion. Dianggarkan juga sebanyak 90% daripadanya adalah kepunyaan orang-orang Melayu!

FARAID

ILMU YANG DILUPAKAN

Ilmu Faraid merupakan ilmu berkaitan pembahagian harta pusaka kepada ahli-ahli waris simati. Sabda Rasulullah saw: "Pelajarilah ilmu Faraid dan ajarkanlah kepada manusia, kerana ianya adalah separuh daripada ilmu dan akan dilupakan. Ia juga adalah ilmu yang pertama akan dicabut dari umatku." – Hadis riwayat Ibnu Majah daripada Abu Hurairah.

ACTION!

PERANCANGAN PUSAKA

Sewaktu hidup, kita perlu berusaha membuat perancangan harta pusaka dengan lengkap bagi memastikan pentadbiran harta pusaka selepas kematian kita itu nanti akan dapat berjalan dengan lancar dan benar-benar mengikut syariat, seterusnya dapat memberi manfaat kepada waris-waris dan orang-orang tersayang yang ditinggalkan.

TOP
>